Dünyada bir ilk: Türkiye alzheimer riskini bulan kit geliştirdi

,

Her 20 yılda demanslı hasta sayısı ikiye katlanıyor. Günümüzde 50 milyon civarında olan hasta sayısının 2050 yılında 150 milyona ulaşması öngörülüyor. Türkiye’de bu riski düşürmek için sporadik Alzheimer riski PCR tanı testi geliştirdi. Sağlık Bakanlığı’ndan onay alarak ruhsatlandırma süreci tamamlandı. Tanı kiti, Bakanlığın Ürün Takip Sistemi’nde (ÜTS) yer almaya başladı. Resmi ve özel sağlık kurumlarında da kullanıma sunuldu.

Dünyada 47 milyon Alzheimer hastası var ve 2030’da 76 milyon ve 2050’de ise 150 milyon hasta olması bekleniyor. Türkiye’de ise 600.000 aile bu hastalıkla mücadele ediyor. Her 3 saniyede 1 kişi demans hastası oluyor. Elde edilen verilere göre 65 yaşından sonra her 6 kadından 1’i Alzheimer hastası olurken, erkeklerde bu oran 11’de 1 olarak tespit ediliyor.

RİSK KİTİ İLE HASTALIĞA ERKEN MÜDAHELE İMKÂNI KAZANILIYOR

Türkiye’nin geliştirdiği ve dünyada ilk olan Alzheimer riski PCR tanı testini Dr. Öğretim Üyesi Aynur Müdüroğlu işte böyle anlattı: “Bir risk kiti geliştirdik. Covid-19 testi gibi dudak içerisinden swap örneği alıyoruz 2-3 saat içerisinde sonuç belli oluyor. Testi yaptıran kişiye yüzde 65 oranında Alzheimer riskiniz az diyebiliyoruz. Ya da 30 kata kadar fazla riskiniz var diyebiliyoruz.”

ALZHEİMER RİSKİNİ BULAN TESTİ HERKES YAPTIRABİLİYOR

2050 yılına kadar 85 kişiden 1’inin Alzheimer olma olasılığı olduğunu belirten Müdüroğlu, erken tanı testinin kimler tarafından yaptırabileceğini açıkladı, ve şöyle devam etti: “Herkes bu kiti yaptırabiliyor bebek, genç, yaşlı fark etmiyor. Genetik bir test olduğu için yapılması uygun görülüyor. Bakanlık onayı mevcut, belirlenen kliniklerde test imkânı var ve sonuç 2-3 saat içerisinde çıkıyor.”

Sabah: 20.06.2022  www.sabah.com.tr